Dragobete

Cateva amanunte despre sarbatoare, despre ce insamna aceasta pentru romani si cum sarbatorim noi, aceasta mare sarbatoare. Deasemenea, cateva recomandari si sfaturi !

Cu radacini in traditiile dace, Dragobete este sarbatoarea iubirii la romani. Dragobetele este sarbatorit in Calendarul Popular in ziua de 24 februarie. Cum vremurile s-au schimbat, tinerii au dat uitarii pe Dragobete. Zis si Dragomir, Ioan Dragobete, Cap de primavera, Ziua indragostitilor, Logodnicul Pasarilor, Zeu al tineretii, Patron al dragostei si al bunei dispozitii, Eros sau Cupidon, Dragobete se spune ca a fost fiul Dochiei.

Divinitate mitologica, Dragobete, un barbat cu chip frumos si iubaret din cale afara, nu era blajin ca Sfantul Valentin, ci navalnic, Navalnicul fiind un alt nume al sau. Din alta traditie reiese faptul ca Maica Precista l-a transormat intr-o buruiana numita Navalnic, din cauza faptului ca acesta a riscat sa-i incurce si ei cararile.

In traditia satului, fetele si baietii au preluat obiceiul pasarilor de a se logodi in aceasta zi, pentru ca iubirea lor sa tina tot anul. Pasarile inseamnau pentru ei, mesageri ai zeilor, cuvantul grecesc "pasare" insemnand chiar "mesaj al cerului".

Dragobete fiind considerat si un zeu al bunei dispozitii, de ziua lui erau organizate petreceri, unde, de multe ori se intemeiau viitoarele casnicii. Despre cei neinsotiti la Dragobete, se spunea ca ramaneau singure pana in aceeasi zi a anului viitor.

Pana la jumatatea secolului al XX-lea, in lumea satului, Dragobete se sarbatorea pe 24 si 28 februarie sau pe 1 si 25 martie, potrivit cercetatorului Ion Ghinoiu, autorul volumului "Zile si mituri".

Se spune ca dis-de-dimineata, pretutindeni se auzea zicala: "Dragobetele saruta fetele!". Din credintele populare se stie ca cine participa la aceasta sarbatoare era ferit de boli si febra si avea sa aiba un an imbelsugat. Nu se sacrificau animale pentru a nu fi stricat rostul imperecherilor.

In sudul Romaniei, fetele se intorceau in sat alergand, acest obicei numindu-se "zburatorit", daca baiatul care o placea o ajungea din urma, iar ea, la randu-i, il placea, aceasta il saruta in vazul tuturor. Acest sarut insemna inceputul logodnei pentru un an sau poate chiar mai mult. Apa obtinuta din zapada netopita, care se spuna ca este "nascuta din surasul zanelor", era folosita de fete pentru infrumusetare si descantece de iubire.

Dupa Revolutia din 1989, Dragobete a fost treptat inlocuit de Sfantul Valentin.

Recomandari si informatii despre cum decurge aceasta zi pentru Buchete.ro

este o zi cu aglomeratie moderata, preturile la flori sunt normale, deoarece aceasta nu este o sarbatoare internationala.

majoritatea clientilor au preluat de la Sfantul Valentin, ideea de a darui trandafiri rosii, acestia fiind cei mai vanduti.

este ocazia perfecta de a darui flori daca ati uitat sau nu ati avut sansa sa daruiti persoanei dragi de Sfantul Valentin.

ne pregatim cu ornamente si felicitari speciale pentru aceasta zi, ca si de Sfantul Valentin.