2005 - 2024 Buchete.ro
Toate drepturile rezervate.
Se încarcă...
Cateva amanunte despre sarbatoare, despre ce insamna aceasta pentru romani si cum sarbatorim noi, aceasta mare sarbatoare. Deasemenea, cateva recomandari si sfaturi !
Andrei a fost ucenicul lui Ioan botezatorul, devenind primul apostol al lui Iisus, ducandu-l la acesta si pe fratele sau Petru. Cei doi frati, Andrei si Petru erau originari din Betsaida pe malul lacului Genezaret. Dupa moartea lui Iisus, apostolii acestuia s-au imprastiat in lume pentru a raspandi crestinismul. Andrei l-a insotit pe Petru prin Asia Mica, apoi si-a continuat singur drumul prin peninsula Balcanica oprindu-se in Scytia (Dobrogea). Aici, legenda spune, ca a fost insotit de Marele Lup Alb a dacilor in misiunea lui de crestinare a poporului dac. Dupa o vreme el si-a continuat drumul pe teritoriul Rusiei de azi, pentru a se intoarce intr-un final in Peloponezul grecesc unde si-a gasit mortea, fiind rastignit pe o cruce in forma de X.
Numele Andrei provine din grecescul andros, ce inseamna barbat, viteaz. Sfantul Andrei este patronul spiritual al Romaniei, Scotiei, Rusiei, Spaniei, Greciei si al Siciliei.
Legendele spun ca in noaptea de 29-30 noiembrie, dacii sarbatoreau un mare zeu ce personifica lupul, al carui nume s-a pierdut in negura timpului si peste care crestinii au suprapus personalitatea Apostolului Andrei, numindu-l in unele legende Santandrei.
Noaptea de Santandrei era considerata noaptea in care anul se innoia, invaluind si investind aceasta noapte cu energie magica, in care strigoii vii se luptau pentru a-si apara satul cu strigoii morti sau se luptau intre ei pentru a-si alege un conducator pentru anul ce urma. In aceasta noapte se considera ca fiintele malefice au cele mai mari puteri si ca oamenii nu se puteau lupta cu ele, astfel nu puteau decat sa se apere ungand atat usile si ferestrele cat si pe ei cu usturoi. Tinerii din sate, petreceau aceasta noapte la Pazitul Usturoiului. Ei se strangeau intr-o casa, fetele trebuind sa aduca fiecare cate trei capatani de usturoi ce erau stransi intr-un loc si paziti toata noaptea de catre o batrana la lumina lumanarii, in timp ce tinerii cantau, dansau, mancau si beau, ca la un adevarat revelion. Usturoiul astfel privegheat era impartit a doua zi dimineata si pastrat cu sfintenie tot timpul anului pentru a fi folosit in descantece, pentru prinderea farmecelor sau ca leac de vindecare a unor boli.
Suprapunerea noptii Sfantului Andrei peste Noul An dacic este argumentata si de traditia Bocetului lui Andrei intalnita in Transnistria. Aici se obisnuieste ca in aceasta noapte sa fie facut un sacrificiu sacru: pom, animal, pasare sau obiect insufletit simbolic. Fetele obisnuiesc sa confectioneze o papusa numita Andreiu ce reprezinta anul vechi, pe care sa o puna pe un pat pentru a o jeli. Jertfa animalului pentru a sarbatori noul an, se pare ca a fost mutata cu timpul la solstitiul de iarna, iar animalul sacrificat ramanand porcul.
Magia noptii de Santandei o face sa fie prielnica si pentru previziuni, batranii citind in stele pentru a-si da seama daca anul ce urmeaza va fi unul bogat sau sarac, ploios sau secetos, un an cu pace sau cu razboi, fetele urmarindu-si ursitul in oglinzi, in vise sau in modul cum incoltea usturoiul. Chiar si in zilele noastre se obisnuieste a se sadi grau in aceasta noapte pentru a vedea cum va fi anul urmator.
Sfantul Andrei a luat locul si si-a suprapus numele peste vechiul preot si adept al lui Zamolxis, zeul dacilor, cel despre care se spune ca avea puterea de a vorbi cu animalele si ca lupii, singurele animale pana atunci fara conducator, il indrageau si ascultau de acesta. Astfel, se spuna ca a fost transformat de Zamolxis intr-un lup pentru a-i ajuta pe daci atunci cand acestia erau in primejdie. El a devenit Marele Lup Alb, iar prin acesta lupii au devenit frati cu dacii.
este o zi cu aglomeratie moderata spre mare, preturile la flori sunt normale.
programul este normal chiar daca 30 noiembrie se nimereste intr-o zi de sambata ori duminica.
peste 340000 de femei din Romania poarta numele Sfantului Apostol Andrei.
2005 - 2024 Buchete.ro este un proiect al SC Avante Consultin Team SRL Identificare fiscală : RO17434780
Toate drepturile rezervate. Buchete.ro este Marcă Înregistrată
Copierea parțială sau integrală a textelor sau imaginilor este strict interzisă. Încălcarea acestor drepturi reprezintă infracțiune
Buchete.ro este marca inregistrata cu numarul M 2015 07200.