2005 - 2024 Buchete.ro
Toate drepturile rezervate.
Se încarcă...
Cateva amanunte despre sarbatoare, despre ce insamna aceasta pentru romani si cum sarbatorim noi, aceasta mare sarbatoare. Deasemenea, cateva recomandari si sfaturi !
Sfantul Ioan este cunoscut ca fiind botezatorul lui Iisus, el fiind un predicator cunoscut al crestinismului, vestitor al lui Iisus. Biserica i-a dedicat lui Ioan mai mult de 5 sarbatori.
Parintii lui Ioan proveneau amandoi din familii de preoti si erau inaintati in varsta atunci cand au primit vestea zamislirii lui Ioan. Tatal lui, necrezand acest fapt, a fost pedepsit de ingerul care i-a adus vestea sa ramana mut pana in ziua cand fiul lui va primi un nume.
Se spune ca Elisabeta, mama lui s-a intalnit cu Maria in timp ce erau amandoua insarcinate, iar Ioan a saltat in pantecul mamei lui atunci cand a simtit apropierea lui Iisus. Iisus ajunge la Ioan pentru a fi botezat, indeplinind planul Domnului, iar in acel moment, evhangheliile relateaza cu Duhul Sfant s-a pogarat asupra Lui in forma unui porumbel, astfel Iisus fiind recunoscut ca fiul lui Dumnezeu.
Ioan era un om auster, care a plecat in pustiu, prooroc al lui Iisus si care refuza painea si bautura. El se imbraca cu haine aspre, din par de camila si se hranea cu lacuste si miere salbatica.
Din Evanghelie cunoastem ca Irod, la un ospat prilejuit de sarbatorirea zilei de nastere, l-a decapitat pe Ioan la cerinta Irodiadei, deoarece l-a mustrat pe regele Irod ca traia in desfrau cu aceasta. Irodiada era de fapt sotia fratelui lui Irod. In acea vreme, Sfantul Ioan era intemnitat in castelul lui Irod de la Maherus. Plina de ura, Irodiada a sfatuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase si placuse oaspetilor si indeosebi lui Irod, sa ceara de la acesta capul Botezatorului ca rasplata.
Pe 7 ianuarie, se sarbatoreste Soborul Sfantului Ioan Botezatorul, in cetatea Orini. Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul este sarbatorita pe 24 iunie, taierea capului pe 29 august, prima si a doua aflare a capului sunt praznuite pe 24 februarie, iar a treia aflare a capului pe 25 mai.
Pe 7 ianuarie, se considera traditional sfarsitul sarbatorilor de iarna. In unele sate se face o hora in care joaca doar fetele ce se vor casatori in acel an, in altele se obisnuieste ca femeile sa "iordaneasca", adica sa se stranga sa petreaca, sa manance, sa bea si sa danseze toata noaptea.
Traditia spune ca de Sf. Ioan oamenii trebuie sa petreaca si sa fie veseli, altfel tot anul vor fi tristi.
Peste 2 milioane de romani isi serbeaza onomastica in ziua de 7 ianuarie.
este o zi aglomerata, preturile la flori sunt putin mai ridicate.
se comanda buchete de flori, de toate felurile, nu exista un sortiment anume.
daca sarbatoarea cade intr-o zi de sambata sau duminica, Buchete.ro functioneaza dupa un program normal.
2005 - 2024 Buchete.ro este un proiect al SC Avante Consultin Team SRL Identificare fiscală : RO17434780
Toate drepturile rezervate. Buchete.ro este Marcă Înregistrată
Copierea parțială sau integrală a textelor sau imaginilor este strict interzisă. Încălcarea acestor drepturi reprezintă infracțiune
Buchete.ro este marca inregistrata cu numarul M 2015 07200.