2005 - 2024 Buchete.ro
Toate drepturile rezervate.
Se încarcă...
Cateva amanunte despre sarbatoare, despre ce insamna aceasta pentru romani si cum sarbatorim noi, aceasta mare sarbatoare. Deasemenea, cateva recomandari si sfaturi !
In ciuda caracterului ultracomercial, Ziua Indragostitilor, 14 februarie are unele radacini mitice si istorice care merita a fi investigate. Celebrarea Sfantului Valentin este invaluita de mister, legenda si controversa. Este in primul rand vorba despre o perioada a anului asociata in mod traditional cu dragostea si fertilitatea.
Traditiile sunt asociate zilei de 14 februarie inca din secolul 3 - 4 I.C, cand in Imperiul Roman se sarbatorea Lupercalia, o zi inchinata zeitei Juno - Lupa, zeita femeilor si a casniciei. Se spune, ca in acea zi, fetele din sate isi treceau numele pe un biletel, iar biletelele erau stranse intr-un borcan. Baietii trageau apoi numele fetei ce ii era partenera pe perioada festivalului. De multe ori, aceste perechi ramaneau impreuna tot anul si se puteau transforma in casatorii.
Mai bine de un milliard de carti postale, scrisori de dragoste si e-mailuri se trimit anual, ceea ce o transforma in cea mai populara sarbatoare, intrecuta doar de Craciun. Societatea de consum o adora, in Japonia si Coreea de pilda, femeile sunt obligate sa daruiasca colegilor de la munca cutii cu bomboane. In Verona ajung mai bine de 1000 de scrisori adresate Julietei lui Shakespeare.
Crestinii catolici din toata lumea sarbatoresc in 14 februarie Ziua Sfintului Valentin, cunoscuta ca Ziua Indragostitilor de pretutindeni. Sunt mai multe variante ale legendelor crestine legate de existenta Sfintului Valentin Potrivit Enciclopediei Catolice, exista cel putin trei sfinti Valentin: unul a fost un preot in Roma, altul in Terni, iar despre al treilea nu se stie mare lucru decat ca a murit in Africa. Ciudat este faptul ca se pare ca toti trei au murit pe 14 februarie.
Sfantul Valentin, sau Valentin din Terni (latin. Valentinus) este un martir declarat ca sfant al crestinilor romano-catolici, care a trait in secolul III, fiind episcop in Interamna (azi: Terni, Italia). Dupa legenda el ar fi cununat un pagan cu un crestin, daruia tinerilor indragostisi flori din gradina lui, a vindecat bolnavi. A fost invinuit de cununare religioasa a perechilor de indragostiti, in ciuda poruncii imparatului roman Claudius II (268-270) ce interzicea tinerilor barbati sa se casatoreasca deoarece el considera ca un soldat bun nu trebuia sa aibe o familie. De aceea, a fost condamnat la moarte si executat pe 14 februarie 269, din cauza credintei lui. Inainte de a fi executat, el a trimis zilnic scrisori de adio prietenilor sai si le-a semnat scriind Adu-ti aminte de Valentin al tau. O alta legenda spune, ca aflandu-se in inchisoare, Sf. Valentin s-a indragostit de fiica oarba a temicerului si ca a vindecat-o pe aceasta. In ziua mortii sale, acesta i-a trimis fetei un biletel semnat From your Valentine
Abia in secolul al 14-lea a fost asociata aceasta zi cu iubirea, in poezia lui Geoffrey Chaucer dedicate aniversarii a unui an de la logodna Regelui Richard al II-lea al Angliei cu Ana de Bohemia : Pentru ca era ziua Sfantului Valentin, Cand toate pasarile isi aleg perechea De asemenea, in Hamlet este Ophelia care vorbeste despre aceasta zi: Maine este ziua Sfantului Valentin, Incepand de la rasarit, Iar eu, fecioara la fereastra ta, Sa iti fiu Valentina. Apoi el s-a ridicat, si hainele si le-a lepadat, iar usa a deschis-o, a invitat fecioara, ca numai fecioara N-a mai plecat de-acolo. -William Shakespeare, Hamlet, Act IV, Scena 5
In plus fata de Statele Unite, Ziua Indragostitilor este sarbatorita in Canada, Mexic, Marea Britanie, Franta si Australia. In Marea Britanie, Ziua Indragostitilor a inceput sa fie sarbatorita in jurul secolului al 17-lea. Pana in mijlocul secolului al 18-lea, era deja un lucru obisnuit pentru prieteni si iubiti de toate clasele sociale pentru a face schimb de gesture de afectiune sau scrisori de dragoste, si in 1900 felicitarile au inlocuit scrisorile. Felicitarile deja scrise, au fost o cale usoara pentru ca oamenii sa-si poata exprima cu usurinta sentimentele intr-un moment in care exprimarea directa a sentimentelor era descurajata. Costul mic al timbrelor postale a contribuit, de asemenea la cresterea popularitatii trimiterii felicitarilor de Valentine�s Day. Azi, Valentin este considerat patronul protector al indragostitilor. In cinstea Sfantului Valentin, in Statele Unite si mai nou si in statele europene, se fac petreceri si baluri. Indragostitii isi fac cadouri. Barabatii daruiesc in general Buchete de trandafir
Americanii, probabil, au inceput schimbul de felicitari hand-made la inceputul anilor 1700. In 1840, Esther A. Howland a inceput sa vanda primul produs in masa indragostitilor din America. Howland, cunoscuta sub numele de "Mama Valentine," a elaborat creatii cu dantela reala, panglici si imagini pline de culoare, cunoscute sub numele de "resturi". Astazi, potrivit Asociatiei de Felicitari, aproximativ 1 miliard de felicitari de Ziua Indragostitilor sunt trimise in fiecare an, ceea ce face aceasta zi cea mai mare a doua sarbatoare a anului. (Se estimeaza ca aproximativ 2.6 miliarde felicitari sunt trimise de Craciun.) Aceasta zi sarbatoreste pe Sf. Dwynwen, sfantul patron al indragostitilor galezi. In Franta este cunoscut si sarbatorit ca si in restul tarilor occidentale in timp ce in Danemarca si Norvegia se numeste Valentinsdag. In Suedia este numita ziua tuturor inimilor. Nu este o sarbatoare oficiala. In Slovenia, conform unui proverb, Sfantul Valentin aduce cheile radacinilor, de aceea pe 14 februarie plantele si florile incep sa rasara. Se spune de altfel faptul ca pasarile se casatoresc in aceasta data.
In Turcia, se numeste Sfantul Gregor traducandu-se prin Ziua Inimilor Dragi/Dulci.
Romania sarbatoreste traditional pe 24 februarie de Dragobete. Dragobete este un personaj din folclor, fiul Babei Dochia.
In calendarul ortodox sfantul Valentin se sarbatoreste pe 16 februarie.
Culorile asociate cu aceasta sarbatoare sunt roz, rosu si alb. Rozul este o noanta delicate de rosu si este legata tot de moartea Sfantului Valentin, intrucat se zice ca inmormantarea lui a facut un migdal roz sa infloreasca. Rosul este culoara calda a sentimentelor, culoarea inimii, a iubirii, in timp ce albul simbolizeaza puritatea si increderea, increderea intre persoanele care se iubesc.
este una dintre cele mai aglomerate zi din an, este extrem de important sa comandati din timp, pentru a putea comanda la un pret mai mic si a va asigura ca mai gasiti in stoc trandafiri rosii.
pretul trandafirilor rosii este foarte ridicat, aceasta fiind o sarbatoare internationala, pretul florilor la bursa pur si simplu explodeaza, inregistrandu-se o crestere cu 200%-300% a acestuia.
deoareace in tara noastra, februarie este o luna de iarna, conditiile meteo nefavorabile pot ingreuna foarte mult procesul de livrare.
ne pregatim cu ornamente si felicitari speciale pentru aceasta zi. Nimic nu este lasat la voia intamplarii.
2005 - 2024 Buchete.ro este un proiect al SC Avante Consultin Team SRL Identificare fiscală : RO17434780
Toate drepturile rezervate. Buchete.ro este Marcă Înregistrată
Copierea parțială sau integrală a textelor sau imaginilor este strict interzisă. Încălcarea acestor drepturi reprezintă infracțiune
Buchete.ro este marca inregistrata cu numarul M 2015 07200.